Recent Posts

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Πρόσκληση συμμετοχής σε εκπαιδευτικό εργαστήριο - Σχολικοί Κήποι

Πρόσκληση συμμετοχής σε εκπαιδευτικό εργαστήριο
“Δημιουργώντας και Φροντίζοντας το Δικό μας Σχολικό Κήπο:θεωρία και πράξη”

Πληροφορίες: Βασιλική Μαρκάκη, τηλ. 213-0070582, e-mail: vmarkaki@ea.gr
Ποια εποχή του χρόνου φυτρώνουν παραδοσιακά οι ντοματούλες και τα μαρουλάκια; Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζουμε τις γλάστρες μας; Πότε και πώς να φυτέψουμε τα μυρωδικά μας; Και, τελικά, γιατί να δημιουργήσουμε το δικό μας σχολικό κήπο, και τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη διαδικασία; Υπάρχουν κι άλλα σχολεία που ασχολούνται με τους κήπους εκεί έξω…;
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα συζητηθούν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο ‘Δημιουργώντας το Δικό μας Σχολικό Κήπο!’ που θα πραγματοποιηθεί την 21η Φεβρουαρίου 2014.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με εκπαιδευτικούς, επιμορφωτές, και ερευνητές από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πάνω στις μεθόδους καλλιέργειας και φροντίδας των σχολικών κήπων, τους τρόπους ένταξης των σχολικών κήπων σε διάφορες εκπαιδευτικές θεματικές περιοχές, και τη σύνδεση της ευέλικτης ζώνης, της νεανικής επιχειρηματικότητας και του project με το σχολικό κήπο. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα συμμετάσχουν ενεργά στο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα από ομαδικές και συνεργατικές δραστηριότητες.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας Εκπαίδευσης, σε εκπαιδευτικούς Β/θμιας Εκπαίδευσης, σε παιδαγωγούς Μουσείων και Κέντρων Επιστημών, σε εκπροσώπους Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:
Ελληνογερμανική Αγωγή, οδός Παναγέα Σάββα, 
Παλλήνη Αττικής

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την 21η Φεβρουαρίου 2014, ώρα 15.15-18.00.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για την καλύτερη διοργάνωση του εργαστηρίου, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί και παιδαγωγοί να συμπληρώσουν και να στείλουν την αίτηση που ακολουθεί με e-mail στη διεύθυνση vmarkaki@ea.gr, το αργότερο μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2014. Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους. Θα θέλαμε, τέλος, να ενημερώσουμε ότι θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες.

Γιατί να δημιουργήσουμε το δικό μας σχολικό κήπο;
Τα πλεονεκτήματα του σχολικού κήπου είναι πολλά, καθώς οι μαθητές διευρύνουν τις γνώσεις τους για το φυσικό περιβάλλον, αποκτούν νέα ενδιαφέροντα και αναπτύσσουν πρακτικές δεξιότητες μέσα από ένα αποδεδειγμένα αποτελεσματικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Στην πράξη, ο σχολικός κήπος κάθε άλλο παρά νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία είναι, αφού σε πολλές αναπτυγμένες χώρες χρησιμοποιείται από τα μέσα του 19ου αιώνα. Αφενός στις αγροτικές περιοχές εξυπηρέτησε ως μέσον περαιτέρω εξοικείωσης των μαθητών με αγροτικές εργασίες και αφετέρου στις αστικές περιοχές χρησίμευσε ως τρόπος σύνδεσης του σχολείου με την κοινωνία και της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και της υγείας των μαθητών. Σήμερα ο σχολικός κήπος συμβάλλει στην βιωματική μάθηση, καθιστώντας τους μαθητές υπεύθυνους για τις πράξεις τους, και συνδέει το σχολείο με την κοινωνία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • «Η χρήση ψηφιακού υλικού στην εκπαίδευση: ανακαλύπτοντας νέες ιδέες για τους σχολικούς μας κήπους».
Εισηγητές: Δρ Σοφοκλής Σωτηρίου (Υπεύθυνος τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης ΕΑ), Βασιλική Μαρκάκη (τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης ΕΑ)
  • «Δημιουργώντας και φροντίζοντας το δικό μας σχολικό λαχανόκηπο»
Εισηγήτρια: Χαριτίνη Κοντοπούλου (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

  • Ομαδική δραστηριότητα «ο σχολικός μας κήπος: δημιουργώντας το δικό μου πλάνο δράσης»
  • «Οι Σχολικοί Κήποι ως έναυσμα για μαθήματα νεανικής επιχειρηματικότητας: παρουσίαση της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας Agro Web».
Εισηγήτρια: Βασιλική Μαρκάκη (τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης ΕΑ)Κατάθεση απόψεων και ιδεώνΣυζήτηση-Συμπεράσματα-Επόμενα βήματα.

Εκπαιδευτικό Εργαστήριο
Δημιουργώντας και Φροντίζοντας το Δικό μας Σχολικό Κήπο: από τη θεωρία στην πράξη”
[21 Φεβρουαρίου 2014]
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΕΠΙΘΕΤΟ:
ΟΝΟΜΑ:
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
E-MAIL:
q ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ:
ΦΟΡΕΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
q ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
q Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Δημοτικής Εκπαίδευσης)
q Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: )
ΦΟΡΕΑΣ (Σχολείο, ΚΠΕ κ.ά.):

Ημερομηνία

Υπογραφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου