Recent Posts

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

«Λίφτινγκ» στον τρόπο προαγωγής στην Α' Λυκείου για να αποτραπεί το ναυάγιο.



«Λίφτινγκ» στον τρόπο προαγωγής των μαθητών της Α΄ Λυκείου κάνει άμεσα το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να μειώσει το ποσοστό των μαθητών που «έμεινε» σε ένα ή περισσότερα μαθήματα και παραπέμπεται σε επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ, το ποσοστό απόρριψης είναι κατά μέσο όρο 25%, ενώ ανά σχολείο ή μάθημα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 40%.
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Αλ. Δερμεντζόπουλος, με τροπολογία η οποία θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και θα αφορά και τους φετινούς εξετασθέντες μαθητές της Α΄ Λυκείου, θα χαμηλώσει ο βαθμολογικός πήχης για την προαγωγή στα δύο βασικά μαθήματα της Α΄ Λυκείου, δηλαδή στην Ελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά.

Το σημερινό σύστημα προβλέπει ότι προκειμένου να προαχθούν οι μαθητές θα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 10 σε κάθε κλάδο των μαθημάτων της Ελληνικής Γλώσσας (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία) και των Μαθηματικών (Άλγεβρα και Γεωμετρία). Με τη νέα ρύθμιση, πλέον δεν θα απαιτείται η επίτευξη του 10 σε κάθε ξεχωριστό κλάδο, αλλά η επίτευξη του 10 ως μέσου όρου των επί μέρους κλάδων.
«Το μέτρο αυτό πρόκειται να μειώσει αισθητά των αριθμό των επανεξεταζόμενων ή απορριπτόμενων μαθητών της Α' Λυκείου και να αποκαταστήσει πιθανές στρεβλώσεις που δημιουργούσε το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς» τονίσθηκε από το υπουργείο Παιδείας.
Ενδεικτικά, με βάση στοιχεία που παρουσίασαν χθες οι καθηγητές της τοπικής ένωσης Θεσσαλονίκης, φέτος εξαπλασιάστηκε το ποσοστό των μαθητών που κινδυνεύουν να μείνουν στην ίδια τάξη. Στα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης από τους 4.162 μαθητές οι 1.053, δηλαδή ποσοστό 25,3%, παραπέμπονται σε επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο όταν πέρυσι από τους 3.996 μαθητές είχαν παραπεμφθεί μόνο οι 173, δηλαδή ποσοστό 4,3%. Εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά απόρριψης των μαθητών από σχολεία ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου «κόπηκε» το 20-30% των μαθητών όταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι δεν ξεπερνούσε το 3%. Σε ό, τι αφορά τα σχολεία της Πιερίας, της Ημαθίας, της Πέλλας και της Χαλκιδικής, σχεδόν οι μισοί μαθητές παραπέμπονται για εξετάσεις τον Σεπτέμβριο.
Πάντως, σε ό, τι αφορά την Τράπεζα Θεμάτων, από το υπουργείο επισημάνθηκε ότι με βάση την επεξεργασία των μέχρι τώρα στοιχείων όχι μόνο δεν οδήγησε τους μαθητές σε αποτυχία, αλλά αντιθέτως τους υποβοήθησε ώστε να επιτύχουν καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις.
Χαρά Καλημέρη
Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113301656

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου