Recent Posts

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ανθρώπινη Αλυσίδα γύρω από την Ακρόπολη


Με σύνθημα «Αγκαλιάζουμε  την Ακρόπολη, Αγκαλιάζουμε τη Δημοκρατία, Αγκαλιάζουμε την Ανθρωπότητα» 2.500 μαθητές όλων των εθνικοτήτων και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού, σχηματίζοντας μια Ανθρώπινη Αλυσίδα γύρω από την Ακρόπολη και σκορπίζοντας στον αττικό ουρανό περισσότερα από 2000 πολύχρωμα μπαλόνια.
Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, συμμετείχε στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η Γενική  Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Μουσείο της Ακρόπολης, μαζί με πλήθος μαθητών, που έστειλαν μήνυμα ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης των ανθρώπων.
Στην εκδήλωση παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.
Σας παραθέτουμε το κείμενο της ομιλίας του κ. Αρβανιτόπουλου:
Φίλες και φίλοι,
Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση της Γενικής
  Γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να βρεθώ σήμερα εδώ σε αυτή την εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.
Σήμερα οι μαθητές μας πιασμένοι χέρι- χέρι γύρω από το μνημείο του Παρθενώνα σχημάτισαν μια «ανθρώπινη αλυσίδα», που εξέπεμψε το μήνυμα της Συναδέλφωσης των Λαών. Ως δάσκαλος γνωρίζω πολύ καλά την επικινδυνότητα κοινωνικών
  φαινομένων, όπως ο ρατσισμός.
Φροντίσαμε
  να εισάγουμε το μάθημα της «Πολιτικής Παιδείας» στα σχολειά μας, με  στόχο τη δημιουργία ενημερωμένων, ελεύθερων και υπεύθυνων ενεργών πολιτών, ως προϋπόθεση για τη διατήρηση και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και της ορθή λειτουργία της. Η Πολιτική Παιδεία εκπληρώνει τη στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας και εξυπηρετεί θεμελιώδη αποστολή του Σχολείου για τη διαμόρφωση ανθρώπων με αλληλεγγύη, συλλογική συνείδηση και υπευθυνότητα. Τρεις αναγκαίες προϋποθέσεις  για τη δημιουργία Κοινωνίας των Πολιτών.
Ο ενημερωμένος πολίτης δεν μπορεί να είναι ρατσιστής.
  Ό γνώστης της Ελληνικής ιστορίας, με τις τόσες μεταναστεύσεις, δεν μπορεί να είναι ρατσιστής .Διότι όποιος μετέχει της ελληνικής παιδείας δεν μπορεί να είναι ρατσιστής. Στην κομβική αυτή συγκυρία, όπου τα πολιτικά άκρα εκμεταλλεύονται την οικονομική και την κοινωνική δυσπραγία και καλλιεργούν τον φυλετικό ή τον κοινωνικό ρατσισμό, η Παιδεία είναι ασπίδα του πολιτισμού μας.
Στην εποχή που η αυξανόμενη αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών, οι διάφορες μορφές αντικοινοβουλευτισμού που κάνουν δειλά την εμφάνισή τους και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος υπόσκαψης της ίδιας της δημοκρατίας, η πολιτική παιδεία είναι η ασπίδα της Δημοκρατίας.
Στην εποχή που οι συγκρούσεις στη γειτονιά μας στη Συρία, στην Ουκρανία γίνονται ένοπλες συγκρούσεις που βασίζονται σε διαιρέσεις, τα χέρια των μαθητών που αγκαλιάζουν τον Παρθενώνα είναι ασπίδα. Ασπίδα που προστατεύει την ειρήνη, που προασπίζει τη συναδέλφωση των λαών.
Φίλες και φίλοι,
Το σχολείο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το πεδίο καλλιέργειας των δημοκρατικών αξιών και του σεβασμού διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών και ταυτοτήτων. Το σχολείο μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στα φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο μέσο. Το σχολείο μπορεί να κάνει βίωμα, να δημιουργήσει δημοκρατικές συνειδήσεις μέσα από αυτά ακριβώς τα στοιχεία δημοκρατικού πολιτεύματος. Το σχολείο μπορεί να εξαλείψει το ρατσισμό εν τη γενέσει του. Και θα το κάνει.
Το σύνθημα της σημερινής εκδήλωσης είναι:
  «Αγκαλιάζουμε την Ακρόπολη, Αγκαλιάζουμε την Ανθρωπότητα».
Όπως έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος:
«Αν όλα τα παιδιά της γης
πιάναν γερά τα χέρια
κορίτσια, αγόρια στη σειρά
και στήνανε χορό,
ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ μεγάλος
κι ολόκληρη τη γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ»
Με αποδοχή και σεβασμό της διαφορετικότητας με στόχο την ειρήνη.
Τα θερμά μου συγχαρητήρια στη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και όλους, όσοι εργάστηκαν για τη σημερινή εκδήλωση.
Ως Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε την αποδοτική συνεργασία.
Σας ευχαριστώ»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Φωτό: EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου