Recent Posts

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Τι είναι το ΚΕΣΥΠ

Το ΥΠΕΠΘ ίδρυσε τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) που λειτουργούν στις πρωτεύουσες των Νομών και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς εξειδικευμένους στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, την Τεκμηρίωση και την Πληροφόρηση.

Διαθέτουν
Πληροφοριακό και ενημερωτικό υλικό για θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και αγοράς εργασίας σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.
Συνδέονται
Με όλες τις πηγές πληροφόρησης μέσω internet και με όλες τις δομές Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ – ΓΡΑΣΕΠ) μέσω εσωτερικού δικτύου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Απευθύνονται  σε:
¥     μαθητές - μαθήτριες
¥     υποψήφιους για τα ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ
¥     γονείς
¥     καθηγητές που εφαρμόζουν το ΣΕΠ
¥     νέους/ες έως 25 ετών.
Προσφέρουν
¥     Πληροφόρηση σχετικά με τις σπουδές, τα επαγγέλματα και την αγορά εργασίας.
¥     Συμβουλευτική στήριξη μαθητών προκειμένου να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.
¥     Στήριξη των καθηγητών που εφαρμόζουν το ΣΕΠ στα σχολεία της περιοχής τους.
Οργανώνουν
Ενημερωτικές συγκεντρώσεις για γονείς και μαθητές σε θέματα σχετικά με τις σπουδές και τα επαγγέλματα καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες για τον ΣΕΠ.
Συνεργάζονται για εκπαιδευτικά θέματα με:
¥     σχολικές μονάδες
¥     συλλόγους γονέων
¥     κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς φορείς
¥     την Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΓραΣΕΠ
Τα Γραφεία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓραΣΕΠ) λειτουργούν μέσα σε σχολικές μονάδες.  Στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς εξειδικευμένους  στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Τα στελέχη των ΓραΣΕΠ  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη δική τους σχολική μονάδα. 

Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ
ΓΙΑΤΙ BOHΘA TOYΣ NEOYΣ:
1. Nα διερευνήσουν, να αναλύσουν και να αναπτύξουν τους παράγοντες που συνθέτουν το προφίλ της αυτοαντίληψής τους (ενδιαφέροντα, προσωπικά χαρακτηριστικά, αξίες, ικανότητες και δεξιότητες, κλπ.)
2. Να αξιολογήσουν, να επεξεργαστούν και να ταξινομήσουν πληροφορίες, καθώς και εναλλακτικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διεξόδους που σχετίζονται τόσο με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους όσο και με την αγορά εργασίας
3. Να διευκολύνονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τόσο όσον αφορά στον προσανατολισμό στο χώρο της εκπαίδευσης, όσο και την επιλογή του επαγγέλματος ή επαγγελμάτων που ταιριάζουν στην ψυχοκοινωνική τους ιδιαιτερότητα
4. Να δημιουργούν και να πραγματοποιούν τα σχέδιά τους

Τι προσφέρει το ΓραΣΕΠ
1. Συναντήσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο με τους μαθητές.
Στόχος των συναντήσεων με τους μαθητές είναι να τους προσφερθεί συμβουλευτική υποστήριξη στις καθημερινές τους δυσκολίες και να καλλιεργήσουν μεθόδους λήψεων αποφάσεων και εύρεσης τρόπων σκέψεων, ώστε να επιλέξουν, τις κατάλληλες σπουδές. 


2. Συναντήσεις με εκπαιδευτικούς και γονείς.
Μέσα από τις συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς μπορούμε να συνεργαστούμε και να διασφαλίσουμε «συνέχεια» οικογένειας – σχολείου, στην αγωγή σταδιοδρομίας αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη των μαθητών.


3. Βιβλιοθήκη – Αρχείο
Στόχος της χρήσης της βιβλιοθήκης και του αρχείου Σ.Ε.Π. είναι να προσφέρει έγκυρες και πρόσφατες πληροφορίες που αφορούν στους προβληματισμούς των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.


4. Χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή
Μέσα από το διαδύκτιο δίνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο, η δυνατότητα ενημέρωσης.


5. Εκδηλώσεις – Ημερίδες Σταδιοδρομίας
Σε μια προσπάθεια ανοίγματος του Γραφείου Επαγγελματικού προσανατολισμού στην Τοπική Κοινωνία, επαγγελματίες και ειδικοί σε θέματα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού ενημερώνουν και συζητούν με τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου