Recent Posts

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Αρχαία Ελληνικά, βασικό μάθημα για... Ψυχολογία


Οι γραφίστες, για παράδειγμα, πρέπει να εξεταστούν στα Μαθηματικά και τη Φυσική για να εισαχθούν στο τμήμα Γραφιστικής.Παράλογο και αυτό Για να εισαχθείς στα τμήματα Ψυχολογίας πρέπει να εξεταστείς στα Αρχαία Ελληνικά, που μάλιστα αποτελεί το βασικό μάθημα. Είναι απαραίτητα τα Αρχαία Ελληνικά στις σπουδές ψυχολογίας; Οχι, βέβαια.

Αποτελώντας και βασικό μάθημα, δημιουργεί στρέβλωση, αφού όταν θέσεις ένα λάθος κριτήριο επιλογής, τελικά θα επιλέξεις λάθος ανθρώπους.


Η δικαιοσύνη του συστήματος καταρρέει. Δεν αρκεί λοιπόν να είναι ένα σύστημα αδιάβλητο. Πρέπει να είναι και δίκαιο. Και δεν είναι το μόνο πρόβλημα που υπάρχει στο σημερινό σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση και, δυστυχώς, δείχνει να μη λύνεται με το νέο σύστημα εισαγωγής.

Οι γραφίστες, για παράδειγμα, πρέπει να εξεταστούν στα Μαθηματικά και τη Φυσική για να εισαχθούν στο τμήμα Γραφιστικής. Παράλογο και αυτό.

Κάποια από αυτά τα παράλογα δείχνει να τα θεραπεύει το νέο σύστημα εισαγωγής, όπως το πρόβλημα με τα τμήματα Χημείας, Χημικών Μηχανικών, Γεωπόνων και όλα όσα απαιτούν γνώσεις Χημείας. Μέχρι τώρα μπορούσε να εισαχθεί κάποιος σ' αυτά χωρίς να εξεταστεί στη Χημεία. Αυτό δείχνει να εκλείπει με το νέο σύστημα. Δεν το γράφουμε με σιγουριά, αφού δεν έχουν ανακοινωθεί οι σχολές που θα περιλαμβάνει το κάθε επιστημονικό πεδίο.

Αναμένουμε την ανακοίνωση των σχολών κάθε πεδίου και ελπίζουμε να ελαχιστοποιηθούν οι ασύμβατες με τις σπουδές προϋποθέσεις εισαγωγής. Βέβαια οι υποψήφιοι για την Ψυχολογία θα εξακολουθήσουν να εξετάζονται στα Αρχαία και οι γραφίστες στα Μαθηματικά και τη Φυσική, αλλά μάλλον το θέμα με τηα Χημεία δείχνει να λύνεται.

Μπορούν να εξαλειφθούν; Οχι, όσο υπάρχει ένα σύστημα εισαγωγής που στηρίζεται στην εξέταση σε λίγα μαθήματα. Πώς θα συμβαδίσουν τόσα διαφορετικά επιστημονικά πεδία με την εξέταση σε τέσσερα μαθήματα; Δεν γίνεται, όσο καλές προθέσεις και αν έχει το υπουργείο.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Να επιλέγουν τα πανεπιστήμια τους φοιτητές τους, με κριτήρια που θα θεσπίζει το κάθε τμήμα. Το λογικό είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, όπου κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και όλοι φοβόμαστε ότι θα χαθεί το αδιάβλητο των εξετάσεων, αν αφήσουμε τα πανεπιστήμια να επιλέγουν τα ίδια τους φοιτητές τους.

Η κρίση εμπιστοσύνης δεν είναι καινούργιο φαινόμενο στην Ελλάδα. Είναι πολύ παλιό και μία από τις συνέπειές του είναι και οι εισαγωγικές εξετάσεις.

Πηγή: enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου